Penduduk di kawasan Baram tiada bekalan elektrik

Penduduk Kampung Long Lamai di Hulu Baram telah  mengalami kesulitan selama 50 tahun kerana tidak mempunyai bekalan elektrik.

Rata-rata semua penduduk kampung merungut kerana kanak-kanak sekolah tidak boleh belajar dan mereka juga tidak boleh melakukan sebarang kerja pada waktu malam.

Hampir semua kampung di kawasan Baram tidak mempunyai bekalan elektrik dan mereka hanya bergantung kepada kuasa mesin janakuasa yang menggunakan minyak diesel sahaja.

Penggunaan mesin janakuasa ini pula hanya terhad dan ianya hanya disalurkan ke balai raya dan gereja sahaja. Tambahan pula, harga diesel yang semakin meningkat menyebabkan penggunaan mesin ini terhad.

Beberapa organisasi bukan kerajaan telah mengusahakan penjanaan kuasa melalui kuasa solar.

Projek e-Lamai di Kampung Long Lamai rata-rata menggunakan kuasa solar yang diderma oleh Kerajaan Jepun dan diurus selanggara oleh Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS).

Walaupun kawasan Hulu Baram mempunyai banyak sungai, tetapi sehingga sekarang tidak ada usaha konkrit untuk menjana kuasa elektrik dengan menggunakan kuasa Hidro selain daripada usaha persendirian orang kampung yang membina mini-Hidro untuk menjana kuasa.

Keadaan ini sekiranya berterusan akan menyebabkan penduduk di Baram dan khususnya di Long Lamai mengalami kesulitan dan tidak boleh maju ke hadapan.