Program Inap Desa diperluaskan di Terengganu

Pengusaha Inap Desa Kampung Teluk Ketapang, Seberang Takir di sini akan menambah bilangan rumah penginapannya sebanyak 35 buah lagi menjadikan kesemuanya 66 buah.

Pengerusinya Mohd Azmi Abdul Aziz berkata, penambahan itu amat perlu memandangkan Inap Desa Teluk Ketapang mendapat sambutan baik daripada pelancong dan menjadi antara inap desa yang terbaik di negara ini.

“Kini 35 buah inap desa kita masih menunggu lesen yang akan dikeluarkan oleh Kementerian Pelancongan untuk memulakan operasi. Sekarang kita sudah ada 31 buah rumah melibatkan 31 pengusaha yang terdiri daripada pelbagai golongan seperti nelayan hinggalah kepada pegawai tinggi kerajaan,” katanya.

Ketika ini Terengganu mempunyai enam kampung yang dijadikan inap desa iaitu Teluk Ketapang, Pulau Duyong, Felda Selasih (Besut), Rhu Sepuluh (Setiu), Pasir Raja (Dungun) dan Kampung Buluh (Hulu Terengganu) dengan 104 buah rumah dan 106 bilik penginapan.

Inap desa Seberang Pintasan, di Dungun dengan 10 buah rumah penginapan masih menunggu kelulusan untuk beroperasi

Beliau berkata demikian ketika menyambut rombongan 18 deligasi Kementerian Pelajaran Brunei yang diketuai Halim Abdullah melawat Terengganu di sini hari ini yang turut dihadiri oleh Pengarah Pejabat Kementerian Pelancongan negeri Terengganu Ahmad Fathil Ghani.

Azmi berkata, sejak inap desa itu ditubuhkan pada 2007, pelancong dari kira-kira 30 negara asing telah melawat dan menginap di inap desa berkenaan.

“Kita terima ramai pelancong dari negara-negara Eropah antaranya Itali,Sepanyol, Jerman, Belgium, Denmark, England manakala sebelah Asia pula dari Jepun, China, Korea Selatan, Taiwan selain negara Asean,” katanya.

Sementara itu Halim berkata, kedatangan rombongannya ke Terengganu adalah bagi menimba pengalaman terutama dalam bidang pendidikan dan juga inap desa.

“Kami kagum dengan kewujudan Inap Desa Teluk Ketapang yang muncul sebagai inap desa terbaik di Terengganu dan kami ingin mempelajarinya,” katanya.

Sepanjang berada di Terengganu selama empat hari tiga malam, peserta akan dijadikan anak angkat dan tinggal di inap desa berkenaan serta dibawa melawat tempat-tempat menarik di sekitar Kuala Terengganu seperti Muzium Negeri, Taman Tamadun Islam dan Pasar Besar Kedai Payang di sini.

— BERNAMA