Pecah tanah kemudahan infrastruktur penduduk Kg Pusu esok

Masalah kemudahan infrastruktur awam dihadapi penduduk Kampung Sungai Pusu, Gombak sejak sekian lama dijangka selesai apabila kerja menaik taraf jalan dan segala kerja berkaitan akan dilaksanakan mengikut tempoh ditetapkan.

Majlis upacara pecah tanah akan dirasmikan oleh pengerusi jawatankuasa tetap hal ehwal islam, adat-adat Melayu, infrastruktur dan kemudahan awam, Datuk Dr Hasan Ali kira-kira jam 9.30 pagi pada keesokan harinya.

Pegawai teknikal pejabat exco kerajaan negeri, Shaiful Rahman berkata dengan adanya kerja pelebaran jambatan baru dapat memberi keselesaan kepada penduduk sekali gus memudahkan pengangkutan awam seperti bas keluar masuk ke kawasan berkenaan.

Menurutnya, selain itu, kerja pelebaran jalan dan pemasangan lampu jalan akan dilaksanakan di seluruh kampung dalam jangka masa panjang.

“Pengarah Jabatan Kerja Raya (JKR) Selangor, Datuk Ir Abdullah Abdul Rahman dijangka hadir pada majlis tersebut yang akan diadakan bertempat di dewan orang ramai Kampung Sungai Pusu,” katanya dihubungi Komunitikini, petang tadi.

Difahamkan, syarikat kontraktor Fiber Innovative Sdn Bhd  diberi tanggungjawab sepenuhnya bagi kerja penyelenggaran dan menaiktaraf jalan tersebut.

Syarikat kontraktor itu akan melaksanakan kerja menaiktaraf jalan sepanjang jalan 3.1 kilometer dijangka siap dalam tempoh 20 minggu.

Antara skop kerja sistem saliran, pembinaan longkang, menaiktaraf dan membina pembentong, perabot jalan serta pemasangan lampu jalan dipantau oleh wakil pegawai penguatkuasa JKR Gombak.