Tiada unsur jenayah dalam kes kebakaran di ibu pejabat SUPP

Polis hari ini menolak kemungkinan adanya unsur jenayah dalam kes kebakaran di ibu pejabat Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) pada awal pagi semalam.

Pesuruhjaya Polis Sarawak Datuk Mortadza Nazarene berkata siasatan awal Jabatan Bomba dan Penyelamat mendapati tiada sebarang petunjuk yang membuktikan  kejadian itu berpunca daripada faktor khianat.

“Pihak bomba dalam membuat siasatan mendapati tiada unsur jenayah. Tempat itu (Ibu Pejabat SUPP) memang ada pengawal. Kita telah ambil keterangan daripada mereka dan siasatan seperti biasa,” katanya kepada pemberita ketika ditemui selepas program tinjauan dan pemantauan Ops Sikap sempena perayaan Hari Krismas di Pusat Latihan Polis (Pulapol) Sarawak di sini hari ini.

Berhubung dakwaan ada orang dalam yang mungkin terbabit dalam kejadian itu, beliau berkata: “Polis perlu ambil keterangan pihak yang mendakwa itu, kalau ia ada seperti yang dikatakan”.

Dalam kejadian itu, bahagian bilik mesyuarat di tingkat bawah ibu pejabat SUPP rosak setelah terbakar kira-kira jam 3.50 pagi.

Sementara itu, berhubung sambutan Hari Krismas, Mortadza berkata polis akan meningkatkan operasi pengawasan di beberapa lokasi strategik sepanjang jalan Trans Borneo serta beberapa jalan utama lain di negeri ini.

“Di Sarawak ada ramai yang akan balik kampung menjelang musim Krismas dan kita mahu pastikan pengguna jalan raya selamat balik ke destinasi masing-masing,” katanya.

Kira-kira 30 buah motosikal trafik terbabit dalam program tinjauan dan pemantauan Ops Sikap yang bermula dari Pulapol ke Pekan Serian hari ini.

– Bernama