JPAM Pulau Pinang sedia hadapi banjir

Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) Pulau Pinang kini bersiap sedia dengan 11,500 anggota untuk menghadapi bencana banjir pada musim tengkujuh ini.

Timbalan Pengarah JPAM negeri Zairil Anuar Zulmuji berkata persiapan itu termasuk memastikan semua kelengkapan seperti bot, lori, jet ski, kenderaan pacuan empat roda dan alatan bantuan menyelamat berfungsi serta berada dalam keadaan baik.

Seramai 1,500 anggota dalam mod bersiap sedia manakala 10,000 anggota sukarela juga bersedia untuk menerima tugas sekiranya diperlukan, katanya kepada pemberita semalam.

Katanya latihan penyelamat semasa banjir juga giat dijalankan dan pasukan-pasukan seperti pasukan memasak, pasukan skuba dan pasukan khidmat selepas banjir juga bersiap sedia untuk menjalankan tugas.

“Beberapa kawasan yang sentiasa dinaiki air seperti kawasan Sungai Juru, Sungai Muda, Sungai Pinang, Sungai Perai dan Sungai Jawi telah dikenal pasti,” katanya.

Beliau berkata lebih 100 anggota JPAM akan dikerahkan bagi setiap daerah di Pulau Pinang supaya bantuan dapat diberikan dengan cepat.

– Bernama