Persembahan Vienna Boys Choir di Kota Kinabalu

Vienna Boys Choir tiba di Kota Kinabalu untuk mengadakan persembahan amal di Dewan Chanselor, Universiti Malaysia Sabah baru-baru ini.

Kumpulan koir yang terkenal di seluruh pelusuk dunia dengan nama jolokan ‘Suara Malaikat’ dengan diketuai oleh konduktor, Kerem Sezen tiba di Kota Kinabalu selepas mengadakan persembahan di Taipei.

Kumpulan koir daripada Vienna ini ditubuhkan dengan rasmi pada tahun 1924 dan mengadakan 300 persembahan setahun.

Kerem yang berasal dari Istanbul berkata: “Anda hakim,” apabila ditanya samada rakyat Sabah boleh menjangkakan persembahan yang hebat.

“Kami memberi yang terbaik, mudah-mudahan, detik-detik yang hebat apabila anda bersenang-senanglah kamu, merasa anak-anak, merasakan tenaga mereka, muzik dan diharapkan, akan ada saat-saat ketika anda menangis dan berasa sedih tetapi meninggalkan gembira,” ujar Kerem.

Kumpulan koir ini berkemampuan untuk mempersembahkan pelbagai jenis muzik dan lagu, bermula dari gubahan suci dan gubahan klasik dari Hayden, Mozart, Strauss dan Schubert. Mereka juga membawa beberapa bahagian gubahan muzik rakyat Austria, Perancis, Itali, China dan Taiwan.

Antara persembahan yang mengujakan rakyat Sabah adalah persembahan lagu tempatan Sabah yang bertajuk Sayang Kinabalu.

“Tujuan persembahan ini adalah untuk mengumpul dana untuk dialysis dan buta,serta projek yang berkaitan perkhidmatan masyarakat, dan lain-lain,” kata pengerusi penganjur, peguam Jeyan Marimuttu.

Persembahan Vienna Boys Choir telah dianjurkan oleh Kelab Rotary Kota Kinabalu di bawah daerah gabenor Edward Sung Burongoh yang telah memberi idea untuk lawatan kedua kumpulan koir ini dalam tempoh sembilan tahun.

Persembahan pertama telah dianjurkan oleh Lawrence Thien.