Majlis amal Deepavali bersama warga emas

Satu majlis amal sempena sambutan Deepavali telah dianjurkan oleh Yayasan Taiwan Buddhist Tzu Chi di Rumah Kebajikan Yayasan YCFU, Batu Enam Meru, Klang, baru-baru ini.

Majlis ini diadakan untuk meraikan golongan warga emas tanpa mengira bangsa dan agama.

Pengurus rumah kebajikan, Ashok Kumar berkata, beliau berasa amat bangga dan berterima kasih atas sumbangan dan keprihatinan yang ditunjukkan oleh sukarelawan dan sukarelawati semasa majlis tersebut.

“Wang dan kebendaan bukanlah suatu yang kekal dan boleh membahagiakan seseorang malah apa yang lebih penting ialah kasih sayang dan ia haruslah disemaikan tanpa mengira umur, bangsa, agama atau warna kulit,” ujar Ashok.

Ashok yang dahulunya merupakan seorang pengusaha baja telah mengambil keputusan untuk menamatkan kerjayanya dan menguruskan rumah kebajikan ini dengan sepenuh masa.

Walaupun pada peringkat awal beliau menghadapi pelbagai masalah, namun kini dengan bantuan dan sokongan pelbagai pihak beliau merasakan tekanan dan bebanannya telah berkurangan.

Pada majlis amal ini sukarelawan telah menyediakan dengan pelbagai makanan masakan Iindia seperti Nasi Biryani, Thosai dan pelbagai jenis manisan.