Laporan pertama semakan sistem pendidikan siap akhir tahun

Laporan pertama mengenai proses semakan ke atas sistem pendidikan negara sedia ada dijangka siap menjelang akhir tahun ini, kata Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Beliau berkata laporan itu akan diserahkan kepada Kabinet yang akan mengkaji dan menubuhkan pasukan khas untuk meneliti keseluruhan proses itu, termasuk pelaksanaan dasar-dasar pendidikan negara.

“Kita akan kaji apa yang telah kita lakukan selama ini daripada segi pelaksanaan dasar-dasar pendidikan kita dan apa yang perlu dilakukan untuk 10 atau 20 tahun akan datang. Tetapi ini akan mengambil masa,” katanya.

Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata demikian pada sidang akhbar selepas Mesyuarat Majlis Pelaksanaan Ke-23 dan Mesyuarat Panel Penasihat Antarabangsa MSC Malaysia ke-14 di sini hari ini. Kedua-dua mesyuarat itu
dipengerusikan oelh Perdana Menteri Najib Razak.

Pendidikan adalah antara bidang yang diberikan tumpuan di bawah Program Transformasi Digital atau lebih dikenali sebagai Digital Malaysia, yang akan diterajui Perbadanan Pembangunan Multimedia (MDeC).

Antara inisiatif Digital Malaysia ialah menyuntik lebih banyak kreativiti dan menggalakkan kemahiran berfikir pada keseluruhan sistem pendidikan.

Ditanya mengenai insentif bagi penukaran syarikat kepada e-perdagangan, yang merupakan antara inisiatif di bawah Digital Malaysia, Muhyiddin berkata beberapa inisiatif sedang dilaksanakan terutamanya di kalangan perusahaan kecil dan sederhana.

“Sebenarnya tidak ada insentif spesifik pada ketika ini selain daripada sokongan daripada segi memudahkan akses kepada pembiayaan dan pinjaman untuk memulakan perniagaan menerusi SME Bank dan SME Corporation Malaysia untuk mempermudahkan proses itu,” katanya.

– Bernama