Kelab Isteri Taat boleh dikenakan tindakan, kata Shahrizat

Kelab Isteri Taat boleh dikenakan tindakan undang-undang sekiranya didapati melanggar syarat-syarat pertubuhan
badan bukan kerajaan (NGO).

Namun, kata Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Shahrizat Abdul Jalil setakat ini, kementerian tidak mempunyai rancangan untuk menyekat kelab itu.

“Buat masa ini kementerian, tiada rancangan untuk menyekat kelab ini  ataupun dari segi permohonan kelab ini kerana kita sebuah negara yang demokrasi, namun terpulang kepada ahli-ahli kelab mereka yang membawa visi dan misi kelab itu.

“Tetapi sekiranya langkah-langkah selepas ini mereka (Kelab Isteri Taat) didapati melanggar undang-undang NGO, kementerian dalam negeri dan badan berdaftar akan mengambil tindakan sewajarnya,” katanya ketika menjawab soalan
tambahan Senator Nor Hayati Tan Sri Onn di Dewan Negara hari ini.

Nor Hayati, yang bimbang dengan matlamat pertubuhan itu, meminta supaya kementerian memastikan pertubuhan berikut tidak akan menjejaskan pemikiran generasi muda mengenai kehidupan berumahtangga.

Dalam pada itu, Shahrizat berkata rakyat Malaysia mempunyai kekuatan agama yang jitu dan tidak mudah diperlekehkan oleh kelompok kumpulan yang kecil dan tidak mempunyai bilangan ahli yang ramai.

Katanya kementerian akan terus menjalinkan kerjasama dengan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dan badan-badan terlibat dalam menangani isu itu.

“Kementerian terus mempertingkatkan program bukan hanya bersama Jakim malah dengan pihak-pihak lain, kerana di sinilah tugas Jakim untuk memberikan kesedaran bukan hanya kepada golongan wanita tetapi juga kepada kaum lelaki.

“Dalam kes ini, mungkin golongan suami tidak memahami syariat Islam yang betul oleh itu pendidikan dan pendedahan amat penting,” katanya.

Selain itu, beliau berkata kementerian juga tidak akan berkompromi dengan mana-mana pihak yang cuba mengelirukan pemikiran rakyat berhubung maruah dan hak wanita di negara ini.

“Sesungguhnya, agama Islam adalah agama yang syumul (holistik), progresif dan dinamik, kerana di dalam Islam wanita amat dihormati dan dimuliakan,” katanya.

– Bernama