Hajiji: Ternak burung layang-layang di kawasan bandar dilarang

Penternakan Burung Layang Layang Sabah 1
Kerajaan negeri Sabah telah mengambil pendirian untuk tidak membenarkan penternakan burung layang-layang atau pembinaan rumah sarang burung di kawasan bandar, komersial ataupun kediaman.
Kenyataan ini diberikan oleh Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan Datuk Seri Hj Hajiji Hj Noor  sebagai maklum balas kepada Ahli Parlimen Kalabakan Datuk Seri Abdul Ghapur Salleh yang meminta penjelasan jumlah premis yang digunakan bagi tujuan tersebut di Tawau.
Dalam kenyataannya Hajiji berkata, kementeriannya hanya mengawal perlesenan serta penggunaan premis bagi tujuan komersial dan kediaman.
Manakala aktiviti penternakan burung layang-layang pula tertakluk di bawah Jabatan Hidupan Liar Sabah yang terletak di bawah Kementerian Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar.
Hajiji Hj Noor Burung Layang Layang Sabah
Kerajaan negeri melalui Jabatan Hidupan Liar telah menerima pakai satu set garis panduan bagi mengawal selia industri burung layang-layang-penternakan ujar Hajiji.
“ Oleh itu, yang sedia ada dan bakal peserta dalam industri itu dinasihatkan supaya memastikan bahawa mereka ada lesen seperti menurut garis panduan tersebut,” ujar beliau.
Beliau turut  menegaskan bahawa, Garis Panduan Seksyen 6.1  menyatakan bahawa, aktiviti penternakan burung layang-layang tidak dibenarkan beroperasi di pusat-pusat bandar.
Penternakan Burung Layang Layang Sabah
Ini termasuk semua kawasan perumahan dan pusat peranginan, tempat yang sering dikunjungi oleh orang ramai, sekolah, klinik, rumah ibadat, dan takungan air dan lain-lain.
Seksyen 6.3 menyatakan bahawa rumah sarang burung hanya boleh dibina di atas tanah pertanian yang mempunyai geran.
Oleh itu, Hajiji menasihatkan peserta industri agar berhubung dengan Jabatan Hidupan Liar bagi mendapatkan maklumat lanjut berkenaan dengan pelesenan dan isu-isu yang berkaitan.