Laporan SPRM terhadap kerajaan negeri Melaka

Adun Ayer Keroh, Khoo Poay Tiong memberitahu isu berkaitan tanah awam yang berlaku di Bandar Bukit Baru telah berlaku kepada beberapa individu yang lain. Individu terbabit mengadu bahawa tanah mereka telah diambil atas nama untuk tujuan kepentingan awam seperti yang berlaku di Bandar Bukit Baru.

Mangsa terbabit memberitahu tindakan kerajaan negeri yang mengambil tanah tidak mengikutncara yang betul dan menyalahgunakan tanah awam terbabit bagi tujuan pembangunan serta tidak selari dengan telah dipersetujui oleh pemilik tanah terbabit. Kerajaan negeri dengan kuasa yang ada telah menindas mereka.

Laporan terhadap Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah dibuat di Pejabat SPRM di Crystal Bay, Telok Mas pada jam 11.00 pagi meminta pihak SPRM masuk campur dan menyiasat supaya perkara ini ataupun tindakan yang dilakukan oleh kerajaan negeri tidak mempunyai unsur-unsur rasuah.

Tujuan laporan kepada SPRM supaya kerajaan negeri tidak lagi sewenang-wenangnya mengambil tanah milik rakyat atas nama tujuan tanah awam sebaliknya menjadikan tanah rakyat itu sebagai tanah komersil tanpa menjelaskan perkara yang sebenar kepada pemilik tanah,

Sekarang sudah ramai yang khuatir terutama yang tinggal di tepi-tepi jalan atau tempat yang strategik akan menerima nasib yang sama seperti yang berlaku kepada kepada tuan tanah yang sebelum ini.

Mereka juga bimbang akan menerima nasib yang sama pada masa akan datang sekiranya tanah mereka diambil oleh kerajaan dan menyalahgunakan Akta Pengambilan Tanah.

 

Azmi

Photographer