NUBE buat laporan di Jabatan Agama Islam terhadap bank tempatan

Tempat sempit untuk pekerja bank menunaikan solat.

Hari ini  27th September 2012 satu laporan telah dibuat terhadap sebuah bank tempatan atas sebab ketiadaan tempat solat (surau) di cawangannya seluruh negara  bagi pekerjanya yang beragama Islam.

Laporan itu telah dibuat oleh wakil Kesatuan Kebangsaan Pekerja Pekerja Bank (NUBE), Abdul Jamil Bin Jalaludeen selaku Naib Presiden NUBE.

Tempat yang tidak bersih.

Aduan yang dilaporkan di Jabatan Agama Islam Pulau Pinang itu adalah berdasarkan bahawa tindakan pihak bank tersebut yang tidak menghormati agama Islam sekaligus melanggar apa yang telah diperuntukkan oleh perlembagaan negara ini.

Mengikut perlembagaan negara Malaysia yang  telah menetapkan bahawa Islam adalah sebagai agama rasmi negara ini. Berdasarkan Perkara 3 (1) di dalam Perlembagaan Malaysia, Islam adalah agama Persekutuan  tetapi agama agama lain boleh dipraktiskan dengan tiada gangguan di mana mana bahagian Persekutuan di dalam negara ini.

Adakalanya pekerja menunaikan solat di dalam bilik suis.

Sejajar dengan ini pihak NUBE berasa bertanggungjawab dalam kapasitinya sebagai pembela kebajikan pekerja pekerja perbankan awam di Malaysia.

Kegagalan mana mana pihak majikan menyediakan kemudahan tempat solat  bagi pekerjanya yang beragama Islam adalah tidak dapat diterima dan dianggap memperlekehkan kewajipan setiap mereka yang beragama Islam.

Seharusnya sebagai majikan yang berstatuskan nasional, bank tempatan harus peka terhadap keperluan ini.

Solat lima waktu sepertimana kita semua sedia maklum adalah kewajipan yang fardhu (wajib). Seharusnya sebagai majikan yang berstatuskan nasional, bank tersebut harus peka terhadap keperluan ini.

Kegagalan dalam menyediakan tempat  solat  juga dilihat sebagai salah satu usaha majikan untuk memisahkan urusan solat dan dunia walhal bagi orang Islam kedua dua tanggungjawab ini solat dan pekerjaan adalah ibadah yang dituntut oleh agama.

Menurut saudara Abdul Jamil , beliau berpendapat bahawa masalah ketiadaan tempat solat di cawangan cawangan bank tersebut  di seluruh negara telah berlaku sejak sekian lama.

Ruang solat berhampiran tangga.

Beliau juga mendedahkan bahawa sebuah cawangan bank tersebut di utara tanah air,  ruang solat yang disediakan adalah ruang solat yang dirangka menggunakan penghadang yang usang dan ditutup dengan langsir malah yang paling mengecewakan ialah ianya terletak di hadapan tandas yang digunakan oleh semua pekerja cawangan tersebut.

Bukan setakat itu sahaja, ada juga ruang solat yang disediakan di dalam bilik jentera TNB, di bawah tangga dan sebagainya.

Pendek kata ruang yang tidak sepatutnya dijadikan tempat solat telah digunakan akibat dari  sikap ketidak prihatinan majikan.

Laporan itu telah dibuat oleh wakil Kesatuan Kebangsaan Pekerja Pekerja Bank (NUBE).

Di sesetengah cawangan bank tersebut juga, NUBE mendakwa pekerja pekerja bank terpaksa menggunakan surau surau awam yang terlalu jauh dari lokasi bank.

Walaupun diberi masa untuk menunaikan solat, tetapi adalah wajar pihak majikan jika dapat menyediakan  kemudahan tempat solat untuk pekerja pekerjanya.

Imran Hilmy

is born and raised in Penang Island and throughout of his younger days has a knack of lyrics and poem writings.Loves to read on history, politics and religions. He believes that he has a role in making this world a better place through his capacity as a Citizen Journalist in CJ.MY.