Warga Nigeria maut ketika lari dari polis

Lima lelaki warga Nigeria ditahan termasuk seorang maut apabila cuba melarikan diri dari serbuan yang dilakukan oleh
Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) Bukit Aman di kawasan pangsapuri tiga tingkat di Taman Sri Kuching di sini.

Turut dirampas pada serbuan tersebut adalah 1.02 kilogram dadah jenis syabu dan 4.36 kg dadah jenis heroin yang dianggarkan bernilai RM309,960.

Timbalan Pengarah I (Operasi) jabatan itu Datuk Othman Harun dalam satu kenyataan berkata kelima-lima mereka yang berumur antara 22 dan 28 tahun itu ditahan kira-kira pukul 9 malam tadi.

Menurut Othman pada mulanya tiga daripada mereka ditahan di hadapan pangsapuri tersebut dan polis menemui serangkai anak kunci salah satu unit rumah di pangsapuri tersebut selepas pemeriksaan dilakukan ke atas seorang
daripadanya.

“Pemeriksaan dalam bilik rumah tersebut, polis berjaya merampas 10 bungkusan plastik berisi dadah syabu serta dadah jenis heroin,” katanya.

Selepas itu, katanya seorang lagi lelaki dalam keadaan mencurigakan dilihat di kawasan tersebut sebelum polis bertindak mengejarnya namun lelaki itu melarikan diri dan rebah di hadapan sebuah restoran.

“Lelaki yang rebah itu ditahan dan dibawa ke apartment dan semasa dalam rumah, beliau telah mengalami kesukaran bernafas dan tidak sedarkan diri sebelum disahkan meninggal dunia,” katanya.

Seorang lagi yang juga dilihat mencurigakan ditahan selepas itu di bawah pangsapuri tersebut dan pemeriksaan awal mendapati dua daripada mereka adalah pelajar dan peniaga dan kesemua mereka ditahan reman sehingga 14 Jun ini.

Polis percaya dengan penahanan kesemua mereka, satu sindiket warganegara Afrika yang disyaki terlibat dalam penyeludupan dadah ke negara dengan menggunakan keldai dadah dan menelan dadah untuk mengelak daripada dikesan pihak berkuasa berjaya ditumpaskan, kata Othman.

– Bernama